Carme Forcadell parla sobre el present i futur de Catalunya

Categoria Actuacions dutes a terme

Dintre de la tanda de conferències que des del curs passat venen organitzant la Fundació Pius Bosch i l’Associació Llengua Nacional, amb la col•laboració del Centre Moral i Cultural del Poblenou, el passat divendres dia 28 de novembre es va presentar a la Sala Poblenou una xerrada-col•loqui amb Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). L’acte va ser possible amb la mediació de l’Assemblea Territorial de Sant Martí a través del comú consoci Marc Grau a qui agraïm la seva col•laboració.

La resposta de la gent del Centre i de Llengua Nacional va ser excel•lent i la Sala Poblenou presentava un magnífic aspecte respirant expectació i interès. La Fundació va confiar la presentació de Carme Forcadell al patró Xavier Oliver que de forma clara, breu i adient, va mostrar-nos el perfil de la coneguda presidenta de l’ANC. Va incloure algunes cites de la Carme ressaltant la seva personalitat: “Sóc de pagès i des de petita porto la natura a dins. Ara de gran l’aprecio molt, especialment el que fa referència a l’aigua. Em sento molt lligada al rec i

al riu.”

“Si el govern català fa el que ha de fer per aconseguir un estat propi ens tindrà al darrera, però, si no, ens tindrà al davant.” “L’actitud hostil d’Espanya ens ajudarà a tenir estat propi.” “Sense estat no tenim res, perdrem la llengua, la cultura, la identitat i fins i tot la dignitat.” Carme Forcadell, tal com ens te acostumats en les seves recents i darrerament sovint aparicions públiques, en el seu tan estimable llenguatge clar, concís,amb frases breus i perfectament estructurades ens va exposar la seva visió de Catalunya, present i futur. Argumentava que on som és deu al menysteniment de l’Estat Espanyol al llarg de moltes dècades culminat amb l’ofegament de l’autonomia amb una descarada recentralitazació que va propiciar la manifestació del 2012 aconseguint transformar el govern nacionalista en sobiranista. La diada del 2013, amb la Via Catalana, ens va portar data i pregunta consensuades per tots els partits sobiranistes. Finalment la diada del 2014, amb la V, amb un èxit impensable va donar el 9-N. El 9 N vàrem votar, ens deia la Carme, i aquest és el present de Catalunya. Cal que tots, els convençuts, és clar, sortim al carrer i expliquem el perquè de la Independència, hem d’explicar-ho a l’amic, al parent, al veí, al conegut.

La independència, no és “Espanya nos roba”, fals tòpic massa corrent. L’adversari no és Espanya, és l’Estat que ens ofega. La independència no és solament identitat, que també, però essencialment és obtenir un estat propi més just socialment i on puguem decidir per nosaltres mateixos, i on hi caben tots els habitants d’aquest país, gran país d’acollida. Ningú ha de renunciar a les seves arrels. No podem canviar Espanya, va seguir dient, tot i haver-ho intentat, però podem canviar Catalunya. Llargament aplaudida, es va iniciar el col•loqui, fluid, variat i divers, palesant també discrepàncies d’algun assistent. Algunes intervencions molt emotives van obtenir respostes de comprensió i aprovació per part de l’oradora. No va respondre a la pregunta de si recolzava la proposta del president Mas i de si acceptaria de ser inclosa en la proposada llista de “país”. Va declinar contestar donat que l’endemà l’Assemblea celebrava una sessió plenària a Cornellà i faria públic el seu posicionament, i en quant a la seva possible personal participació ho deixava a la decisió de l’Assemblea.

Va cloure les seves intervencions en la línia de tota la xerrada, la necessitat de treballar tots junts. Estem cansats, però els “cansats fan la feina”. No és moment de defallir sinó de treballar per l’èxit final. Acomiadada amb un altre llarg i enfervorit aplaudiment, va cloure l’acte el president de la Fundació Pius Bosch,agraint l’assistència als presents, a Llengua Nacional, al Centre Moral, a “assemblea.cat Sant Martí”, i especialment a Carme Forcadell per haver-nos dedicat un trosset del seu temps, per la seva dedicació i regraciant, en la seva persona, la feina que ha fet, que fa i que sens dubte seguirà fent l’Assemblea Nacional Catalana.

Joan Buxadé i Domènec

President de la Fundació Pius Bosch